‘Verlicht’ Kerstmenu

Na de chocolade- en banketletters volgen in deze donkere doch feestelijk verlichte periode kerstdagen van veelal zwaar tafelen afgetopt met oliebollen tijdens oud en nieuw. En dan in januari weer boeten, op strak regime, terwijl het toch voor velen al niet de vrolijkste maand is. Misschien kunnen we het dit jaar eens anders doen? Hieronder een menu suggestie voor de komende kerstdagen waarbij alles wat lichter en makkelijker is, zonder dat ‘ze’ het doorhebben en met evenveel genieten. En nee, we gaan niet overdrijven, want het blijft natuurlijk wel kerstmis!

Kerstmenu 2017

*Torentjes van zalm en avocado

*Consommé van bospaddenstoelen met dragon

*Eendenborst, cranberrysaus, courgette gevuld met knolselderijpuree

**Kaasplankje met dadels, walnoten en druiven

*Frisse sorbet met peer een zoete twist van rood fruit

*= Lekker makkelijk van tevoren te bereiden én alles verkrijgbaar bij de Dagwinkel.

 

*Torentjes van zalm en avocado ( voorgerecht 4 p)

Nodig: hoge glaasjes/kopjes, plasticfolie

Ingrediënten:

  • 200 gram gerookte zalmplakjes
  • 2 avocado’s, vruchtvlees in blokjes
  • 1 citroen, 1/2 uitgeperst, 1/2 in dunne partjes
  • scheutje olijfolie
  • bakje hüttenkäse met bieslook
  • zakje rucola of veldsla
  • peper (geen zout)
  • bieslook of dille voor garnering

Bereiding: tot max ½ dag van tevoren voor te bereiden

Meng citroensap, olijfolie en peper in kommetje en marineer hierin de avocadoblokjes tot gebruik (anders worden ze bruin;) Leg plasticfolie, even breed als lang, uit op het aanrecht. Zet de glaasjes in de buurt. Leg in het midden een plakje zalm met daarop een lepel avocadoblokjes met minimaal vocht, daarop een eetlepel hüttenkäse met bieslook, een klein plukje sla en daarop weer plakje zalm. Neem de plasticfolie aan de uiteinden op en duw het pakketje tot onder in het glaasje en draai de uiteinden van de folie stevig vast. Zet de glaasjes in de ijskast tot gebruik. (max. ½ dag). Serveren: Haal de torentjes bij de uiteinden van de folie voorzichtig uit de glaasjes en serveer omgekeerd op bordje met bedje sla en garneer met bieslook en of dille en citroenpartjes.

 

*Lichte Consommé van paddenstoelen (tussengerecht 4 p)

Ingrediënten:

–  ½ winterpeen geschild en in miniblokjes
–  200 gr paddenstoelen, schoon en fijngesneden
–  1 eetlepel dragon (gedroogd)
–  lekkere zelfgemaakte heldere bouillon of:
–   Pot Larco runderbouillon bij Aloys; vetrondje bovenin eruit, 3x met water aanlengen.

Bereiding:

Voeg alle ingrediënten toe aan de kokende bouillon en laat nog even pruttelen. Kan daags van tevoren worden gemaakt, opdienen in je mooiste soepkommen of fraaie koffiekopjes.

Gebruik restant voor het maken van de cranberrysaus bij het hoofdgerecht.

 

*Eendenborst (hoofdgerecht 4p)

Ingrediënten:

  • 700 gram Eendenborstfilets met vetrand aan 1 zijde
  • takjes verse tijm
  • peper/zout/scheutje olijf of bakolie

Voorbereiding: tot max ½ dag voor opdienen voor te bereiden

Zet een lage ovenschaal klaar en haal de eendenborsten een ½ uur voor de eerste bereiding uit de ijskast en dep af met keukenpapier. Snijd de zijde met vetrand om de 1 ½ cm in tot aan het vlees. Bestrooi met zout, rijkelijk aan de vetzijde. Bak op redelijk hoog vuur in verwarmd scheutje olie in lage bakpan met vetzijde onderop circa 3 minuten. Bestrooi de krokante vetzijde met peper en keer om en bak de andere zijde nog 1 minuut op iets lager vuur. Bestrooi ook deze zijde met peper en leg de stukken eendenborst in de ovenschaal met de vetrand naar boven. Leg de verse takjes tijm in de inkepingen en laat met alufolie afgedekt rusten in het bakblik. Bak voor opdienen, zonder folie nog in 7 minuten af in een voorverwarmde oven op 200 graden. Nb. bewaar eventueel het bakvet voor de saus!

 

*Courgette gevuld met knolselderijpuree (bijlage hoofdgerecht 4p)

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote courgette (circa 25 cm), afspoelen, kop en kont eraf en verdelen in vier gelijke stukken van circa 5/6 cm
  • ½ knolselderij, met mes rondom schoon geschild en in blokjes op pan water
  • scheut olijfolie en melk
  • nootmuskaat, peper en zout
  • verse bieslook fijngesneden

Bereiding: tot max ½ dag voor gebruik voor te bereiden

Kook de knolselderij blokjes in gezouten water gaar in circa 15 minuten. Giet af en pureer in de pan met scheut melk, breng op smaak met peper, nootmuskaat en nog wat zout. Pureer en voeg de fijngesneden bieslook toe. Hol de courgettetorentjes uit met een scherp mes, houdt het mes hierbij schuin zodat je een omgekeerde piramide eruit steekt, maar kom niet tot de bodem. Vul de courgettes met de puree. Bak in circa 20 minuten af in voorverwarmde oven op 200 graden, met daarvoor nog scheutje olijfolie over de torentjes. De eendenborsten kunnen dus in de laatste 7 minuten meeliften in deze oven!

 

*Cranberry saus (bijlage hoofdgerecht 4p)

Ingrediënten:

– zak of pak verse cranberries (circa 300 gram)
– 3 eetlepels Stevia of andere suikervervanger
– 3 eetlepels (ruwe riet- of bruine) suiker (of gewoon 6 eetl i.p.v. Stevia;)
– 1 steranijs (of anijszaad)
–  scheutje portwijn naar smaak
– gedroogde chilipeper, peper en zout naar smaak
– restje bakvet van Eendenborst en/of consommé naar wens

Bereiding: basis tot enkele dagen voor opdienen voor gebruik voor te bereiden, Eenden bakvet eventueel bij laatste opwarming toe te voegen.

Kook de gewassen cranberries met alle bovenstaande (keuze) ingrediënten in laagje water tot ze opengebarsten zijn. Voeg wat van restantje consommé toe. Verdeel eventueel in een ‘lightversie’ en een vollere met bakvet. Verwarm weer vlak voor het opdienen.

 

Opdienen hoofdgerecht:

Maak met een lepel een streep van cranberrysaus over het bord en leg hierop de in de inkepingen gesneden plakjes eendenborst. Zet de gevulde courgette uit de oven ernaast.

 

**Nagerecht kaasplankje

Voor wie nog wat extra’s kan hebben, kaas do-ochtend op de markt, bij de Willigen of gewoon lekker makkelijk bij de Dagwinkel.

 

*Frisse sorbet met peer met zoete twist van rood fruit

Ingrediënten:
– 4 handperen, geschild en in kleine stukjes
– 1 citroen, uitgeperst
– 2 eetlepels zoetstof (b.v. van Canderel of Nutrena op basis van sucralose)
– doosje vers rood fruit (bosbessen, bramen)
– 2 eetlepel vanillesuiker
– 1 theelepel kaneel
– 1 sinaasappel
– 30 gram tafelzoetstof

Bereiding:

– Pureer het rode fruit met sap van 1 sinaasappel en 30 gram zoetstof met een staafmixer
– Vermeng de perenstukjes met citroensap, kaneel en 2 eetlepels zoetstof, zet voor minimaal 3 uur in de vriezer. Haal voor gebruik uit de vriezer en pureer grof met staafmixer. Serveer in glaasjes. Ook lekker met een restje fijngestampte pepernoten of speculaasjes voor een extra crunch!

 

Alle ingrediënten zijn bij de Dagwinkel in Vreeland verkrijgbaar. Niet alleen de eendenborstfilet maar zelfs een heel wildassortiment is tot uiterlijk 20 december te bestellen bij Aloys. (Zie ook advertentie van de Dagwinkel van deze maand). Lekker & makkelijk!